-2000€   na vse sončne elektrarne
-2000€ na vse sončne elektrarne

Zakaj teče voda iz klime in kaj narediti glede tega?

Kondenzat, ki se tvori v notranji enoti klimatske naprave med ohlajanjem zraka, običajno odteka skozi cev za odtok kondenzata. Če pa se voda izliva iz enote, to lahko kaže na težave, kot so zamašen ali poškodovan zračni filter, zamašena cev za odvod kondenzata, poškodovana odtočna posoda ali okvara črpalke za kondenzat. Poleg tega lahko prenizka vsebnost hladilnega plina, slaba namestitev ali uporaba nekakovostnih materialov prispevajo k temu problemu. Pomembno je redno čiščenje in vzdrževanje ter po potrebi poklicati strokovnjaka za popravilo.

Kaj moram vedeti?

Zakaj teče voda iz klime?

Ker notranja klimatska naprava vsebuje uparjalnik, ki omogoča ohladitev iz prostora vsesanega toplega zraka, to povzroči nastanek kondenzata oziroma vlage. Nikoli pa ne moremo zagotovo vedeti, kakšna količina vode lahko priteče iz naprave, saj je le-ta odvisna od temperature zraka in njegove vlažnosti. Prav tako na količino kondenzata vpliva tudi prostornina in temperatura, do katere mora klimatska naprava hladiti zrak. Omenjena vlaga v tem primeru kaplja v za to namenjeno posoda in se nato odstranjuje iz klimatske naprave po cevi za odtok kondenzata.

Če pa opazite, da notranja enota klimatske naprave pušča, to pomeni, da z napravo ni vse v redu in da je potrebno takojšne ukrepanje! V tem primeru odstranjevanje vlage ne poteka tako, kot bi moralo in zaradi tega lahko pride do neprijetnih situacij. Ker je v tem primeru odtok kondenzata iz notranje enote klimatske naprave onemogočen, lahko voda priteče iz enote tudi nekontrolirano in ne zgolj v kapljanju.

Možni vzroki za iztekanje vode iz klimatske naprave

Možen vzrok za nastanek močnega in nenadzorovanega razlitja vode iz notranje enote klimatske naprave je nečist, prašen ali pokvarjen zračni filter enote. Če filter ni čist, potem preprečuje pretok hladnega zraka skozi uparjalnik in tako nastane odvečna tekočina vode, ki najde novo pot da odteče in tako poskrbi, da nam ustvari kar nekaj preganjavic. Zato je pomembno, da skrbimo za redno čiščenje in vzdrževanje zračnega filtra v klimatski napravi v skladu z navodili proizvajalca.

Najpogostejši vzrok, da priteče voda iz naše naprave je, da se zamaši cev za odtok kondenzata. Do zamašitve pride iz različnih vzrokov, kot na primer ta, da zamašitev povzroči prisotnost mulja, plesni, razna umazanija in podobno. Najučinkovitejše odprava tovrstne napake je, da se zamaške iz odtoka kondenzata odstrani  z uporabo vakuma.

Med drugimi možnimi vzroki je lahko tudi poškodovana odtočna posoda. Do tega pride zaradi dolgotrajne uporabe otočne posode ali se le-ta poškoduje in voda tako ne more pravilno odtekati. V tem primeru je potrebno otočno posodo zamenjati. V primeru, da se poškoduje črpalka za kondenzat in zaradi tega voda ne črpa pravilno ali sploh ne deluje, v tem primeru je potrebno, da kontaktirate strokovnjaka, da vam črpalko popravi ali jo zamenja z novo.

Možni drugi vzroki so tudi prenizka vsebnost hladilnega plina v sistemu, slaba namestitev klimatske naprave (npr. izvrtana luknja ni pod primernim kotom), klimatska naprava ni iz kakovostnih materialov, slaba izolacija freonskega cevovoda in tako dalje.

Zaupajo nam tudi velika podjetja

Uspešna partnerstva

Poskrbite za svojo prihodnost,
prihodnost najbližjih in za
prihodnost okolja

Vsaka referenca je zgodba zadovoljstva

Naše reference so zgodba zase

Pri Gatom ne govorimo zgolj o svojih dosežkih, ampak jih pokažemo. Z našo zgodovino izvedbe številnih projektov, kot so sončne elektrarne, toplotne črpalke, talno gretje, IR paneli in klimatske naprave, smo si prislužili zaupanje številnih strank. Za vas to pomeni več kot samo besede. Naši projekti niso le uspešni, temveč prinašajo merljive rezultate in koristi, ki jih lahko preverite spodaj.

Zaupajte nam, da bomo vaš projekt izvedli z izkušnjami, strokovnostjo in zanesljivostjo, ki si ju zaslužite. Pridružite se številnim strankam, ki so že prejemale koristi naših storitev. Stopite v stik z nami danes in odkrijte, kako lahko Gatom naredi razliko za vas.
 • Sončna elektrarna
  Inštalacijska moč
  13 kW
  Življenska doba
  40+ let
  Prihranek v 10 letih:
  75.000€
 • Sončna elektrarna
  Inštalacijska moč
  16 kW
  Življenska doba
  40+ let
  Prihranek v 10 letih:
  82.000€
 • Sončna elektrarna
  Inštalacijska moč
  32 kW
  Življenska doba
  40+ let
  Prihranek v 10 letih:
  192.000€
 • Sončna elektrarna
  Inštalacijska moč
  12 kW
  Življenska doba
  40+ let
  Prihranek v 10 letih:
  65.000€
 • Sončna elektrarna
  Inštalacijska moč
  13 kW
  Življenska doba
  40+ let
  Prihranek v 10 letih:
  70.000€
 • Sončna elektrarna
  Inštalacijska moč
  13 kW
  Življenska doba
  40+ let
  Prihranek v 10 letih:
  71.000
 • Sončna elektrarna
  Inštalacijska moč
  16 kW
  Življenska doba
  40+ let
  Prihranek v 10 letih:
  80.000€
 • Sončna elektrarna
  Sončna elektrarna
  12 kW
  Življenska doba
  40+ let
  Prihranek v 10 letih:
  65.000€
Poglejte si vse naše reference
Financiranje in subvencije

Kako lahko pridete do subvencije za vaš projekt?


Subvencije pridejo in grejo in veliko ljudi jih zamudi. Nima vsak čas, da se vsak dan ukvarja s tem, da išče nove akcije za njihove projekte. Ampak mi vam lahko pomagamo. Sporočite nam kakšne interese imate in sporočili vam bomo, ko pride kakšna subvencija vam v vpoštev.

Poleg tega uredimo za vas celotni postopek subvencije, tako da ste lahko v miru doma in počakate na dobre novice iz naše strani.

Energija, ki je dobra za okolje

Naredite korak k bolj trajnostnemu življenjskemu slogu z našo energijo, ki je prijazna do okolja.
Z našimi rešitvami za obnovljive vire energije boste zmanjšali svoj ogljični odtis in prispevali k ohranjanju čistega okolja za prihodnje generacije.

Investirajte danes, prihranite jutri

Investirajte danes v trajnostno prihodnost in prihranite jutri!

Z našimi sončnimi elektrarnami lahko zmanjšate svojo odvisnost od tradicionalnih virov energije, hkrati pa prihranite denar in zmanjšate svoj ogljični odtis.

Neodvisnost od omrežja

Osvojite neodvisnost. Naša rešitev vam omogoča svobodo, da uživate v zanesljivi oskrbi z energijo ne glede na zunanje pogoje. Ne bodite več vezani na omrežje, saj boste s sončno energijo postali popolnoma samozadostni, kar pomeni večjo varnost in neodvisnost.

Evolucija proti električni mobilnosti

Evolucija proti električni mobilnosti je nepreklicna. Z našimi rešitvami za polnjenje električnih vozil lahko prispevate k zmanjšanju emisij CO2 in izboljšanju kakovosti zraka, obenem pa uživate v udobju in zanesljivosti električne vožnje. Stopite korak naprej in se pridružite revoluciji električne mobilnosti.