-2000€   na vse sončne elektrarne
-2000€ na vse sončne elektrarne

Zakaj električne polnilnice?

Ob nakupu novega električnega ali hibridnega je smotrno poskrbeti tudi za ustrezno možnost polnjenja doma. Lahko si omislite enostavno prenosno električno polnilnico ali pa se odločite za kakovostno rešitev v obliki stenske polnilne postaje. V našem podjetju vam nudimo kakovostne rešitve na področju el. polnilnic. Prav tako lahko ponudimo rešitve za podjetja in rešitve v primeru postavitve javnih polnilnic.

Najpomembnejše informacije

Na kaj morate biti pozorni pri domačih polnilnicah za električne avtomobile?

Polnjenje akumulatorja električnega avtomobila doma ni enako, kot če bi ga priklopili v gospodinjsko vtičnico. Po eni strani ti niso namenjeni velikim količinam električne energije za dolgotrajno uporabo; po drugi strani polnjenje baterij za električnih avtomobile traja zelo dolgo. Primerneje je namestiti tako imenovano stensko polnilnico, ki baterijo vašega električnega vozila oskrbi bistveno hitreje.

Zahteve za namestitev stenske polnilnice

Stenske polnilnice zahtevajo napajanje s trifazno izmenično napetostjo. Če v bližini načrtovane polnilne postaje ni ustrezne povezave je potrebno poskrbeti za ureditev ustreznega priključka (po potrebi se je potrebno obrniti na lokalno podjetje za oskrbo z energijo) in poskrbeti za vgradnjo instalacije do lokacije električne polnilnice. Priključek mora biti nameščen čim bližje vozilu, ki se polni, na višini približno 1 m do 1,5 m nad tlemi. Glede na obstoječo hišno inštalacijo in želeno električno vozilo je treba upoštevati naslednje parametre: moč polnjenja stenske polnilne postaje, moč polnjenja vozila, vrsta vtiča, primernost stenske polnilne postaje za uporabo na prostem.

Moč polnjenja

Moč polnjenja je odvisna od vgrajenega polnilnika v električnem vozilu.  Vrednosti za moč polnenja odvisno od modela vozila znaša od 2,3 do 22 kW.

Izračun časa polnjenja

Čas polnjenja (h) = kapaciteta baterije (npr. 40 kWh)/moč polnjenja (npr. 7,2 kW).

Izračun dosega (km)

Doseg (km) = kapaciteta baterije (npr. 40 kWh)/poraba električne energije (npr. 13 kWh/100 km) * 100

Kako dolgo traja polnjenje preko domače polnilnice?

Doseg (km) = kapaciteta baterije (npr. 40 kWh)/poraba električne energije (npr. 13 kWh/100 km) * 100 Čas polnjenja je odvisen od moči polnjenja. Doma se običajno uporabljajo polnilne postaje z močjo od 3,7 do 22 kW.

Vse električne avtomobile lahko sicer polnimo tudi preko hišne šuko vtičnice, le da smo pri tem omejeni na največjo moč šuko vtičnice, ki je približno 3,5 kW. V primeru polnjenja  baterije, ki ima 24 kWh (vozila prejšnje generacije renault ZOE, VW e-Golf, Nissan Leaf) in smo jo skoraj spraznili, traja polnjenje približno 7 ur (izračunano: 24/3,5). Novejša vozila  imajo vgrajene večje baterijo (ca 40 kWh) pa se na domači šuko vtičnici polnijo znatno dlje – cca 11-12 ur, povsem izpraznjeno Teslo S pa bi preko šuko vtičnice polnili kar 24 ur.

Primer na najnovejšem vozilu Renault Twingo (baterija 21,3 kWh, maksimalna moč polnjenja: 22kW):

PolnenjeMax. močMočČas polnjenjaIndeks hitrosti polnjenja
dom. šuko (2.3 kW)230V / 1x10A2.3 kW11h00m12 km/h
1-faza 16A (3.7 kW)230V / 1x16A3.7 kW7h00m19 km/h
1-faza 32A (7.4 kW)230V / 1x32A7.4 kW3h30m39 km/h
3-faze 16A (11 kW)400V / 3x16A11 kW2h30m54 km/h
3-faze 32A (22 kW)400V / 3x32A22 kW1h15m100 km/h
Primerjava jasno pokaže, da je smotrna odločitev za nakup domače stenske polnilnice, ki preko trifaznega priključka omogoča znatno hitrejše polnjenje vozila.

Kako se razlikujejo tipi vtičev?

LOČIMO VEČ VRST VTIČEV:

Polnjenje z izmeničnim tokom (AC):

 • vtič Type 1 (predvsem azijske znamke)
 • vtič Type 2 (evropske znamke)

Polnjenje z enosmernim tokom (DC):

 • vtič CHAdeMO (evropski standard)
 • vtič CCS (azijski standard)

Možnosti za električno napajanje za električno polnilno postajo?

Za oskrbo z električnim napajanjem imate na voljo dve možnosti:

 • preko obstoječega ponudnika električne energije
 • namestitve fotovoltaičnega sistema (sončna elektrarna)

S fotovoltaičnim sistemom lahko proizvajate lastno solarno električno energijo in tako prihranite pri stroških za elektriko. Višek solarne električne energije se odvede neposredno v električno vozilo ali v električno omrežje vašega distributerja, oz. se lahko odvede tudi v hranilnik električne energije.

Izračun dosega (km)

Doseg (km) = kapaciteta baterije (npr. 40 kWh)/poraba električne energije (npr. 13 kWh/100 km) * 100

Zaupajo nam tudi velika podjetja

Uspešna partnerstva

Poskrbite za svojo prihodnost,
prihodnost najbližjih in za
prihodnost okolja

Vsaka referenca je zgodba zadovoljstva

Naše reference so zgodba zase

Pri Gatom ne govorimo zgolj o svojih dosežkih, ampak jih pokažemo. Z našo zgodovino izvedbe številnih projektov, kot so sončne elektrarne, toplotne črpalke, talno gretje, IR paneli in klimatske naprave, smo si prislužili zaupanje številnih strank. Za vas to pomeni več kot samo besede. Naši projekti niso le uspešni, temveč prinašajo merljive rezultate in koristi, ki jih lahko preverite spodaj.

Zaupajte nam, da bomo vaš projekt izvedli z izkušnjami, strokovnostjo in zanesljivostjo, ki si ju zaslužite. Pridružite se številnim strankam, ki so že prejemale koristi naših storitev. Stopite v stik z nami danes in odkrijte, kako lahko Gatom naredi razliko za vas.
 • Sončna elektrarna
  Inštalacijska moč
  13 kW
  Življenska doba
  40+ let
  Prihranek v 10 letih:
  75.000€
 • Sončna elektrarna
  Inštalacijska moč
  16 kW
  Življenska doba
  40+ let
  Prihranek v 10 letih:
  82.000€
 • Sončna elektrarna
  Inštalacijska moč
  32 kW
  Življenska doba
  40+ let
  Prihranek v 10 letih:
  192.000€
 • Sončna elektrarna
  Inštalacijska moč
  12 kW
  Življenska doba
  40+ let
  Prihranek v 10 letih:
  65.000€
 • Sončna elektrarna
  Inštalacijska moč
  13 kW
  Življenska doba
  40+ let
  Prihranek v 10 letih:
  70.000€
 • Sončna elektrarna
  Inštalacijska moč
  13 kW
  Življenska doba
  40+ let
  Prihranek v 10 letih:
  71.000
 • Sončna elektrarna
  Inštalacijska moč
  16 kW
  Življenska doba
  40+ let
  Prihranek v 10 letih:
  80.000€
 • Sončna elektrarna
  Sončna elektrarna
  12 kW
  Življenska doba
  40+ let
  Prihranek v 10 letih:
  65.000€
Poglejte si vse naše reference
Financiranje in subvencije

Kako lahko pridete do subvencije za vaš projekt?


Subvencije pridejo in grejo in veliko ljudi jih zamudi. Nima vsak čas, da se vsak dan ukvarja s tem, da išče nove akcije za njihove projekte. Ampak mi vam lahko pomagamo. Sporočite nam kakšne interese imate in sporočili vam bomo, ko pride kakšna subvencija vam v vpoštev.

Poleg tega uredimo za vas celotni postopek subvencije, tako da ste lahko v miru doma in počakate na dobre novice iz naše strani.

Energija, ki je dobra za okolje

Naredite korak k bolj trajnostnemu življenjskemu slogu z našo energijo, ki je prijazna do okolja.
Z našimi rešitvami za obnovljive vire energije boste zmanjšali svoj ogljični odtis in prispevali k ohranjanju čistega okolja za prihodnje generacije.

Investirajte danes, prihranite jutri

Investirajte danes v trajnostno prihodnost in prihranite jutri!

Z našimi sončnimi elektrarnami lahko zmanjšate svojo odvisnost od tradicionalnih virov energije, hkrati pa prihranite denar in zmanjšate svoj ogljični odtis.

Neodvisnost od omrežja

Osvojite neodvisnost. Naša rešitev vam omogoča svobodo, da uživate v zanesljivi oskrbi z energijo ne glede na zunanje pogoje. Ne bodite več vezani na omrežje, saj boste s sončno energijo postali popolnoma samozadostni, kar pomeni večjo varnost in neodvisnost.

Evolucija proti električni mobilnosti

Evolucija proti električni mobilnosti je nepreklicna. Z našimi rešitvami za polnjenje električnih vozil lahko prispevate k zmanjšanju emisij CO2 in izboljšanju kakovosti zraka, obenem pa uživate v udobju in zanesljivosti električne vožnje. Stopite korak naprej in se pridružite revoluciji električne mobilnosti.