-2000€   na vse sončne elektrarne
-2000€ na vse sončne elektrarne

Razbijanje mitov o električnih vozilih

V zadnjem času se je v javnosti pojavilo veliko mitov glede električnih vozil, ki včasih zameglijo resnično sliko njihovega pomena in uporabnosti. Z razvojem tehnologije in nenehnimi izboljšavami pa se je treba soočiti z dejstvi. V tem članku bomo razbili pet najpogostejših napačnih predstav o električnih vozilih ter razkrili, zakaj so električna vozila morda prava izbira za vas in za našo prihodnost na cestah.

Pet najpogostejših mitov o električnih vozilih

Mit 1: Električna vozila proizvajajo enako emisij kot bencinska ali dizelska vozila

Ta mit je pogosto posledica nejasnosti glede dejanskega vpliva električnih vozil na okolje. V resnici pa električna vozila ne samo da ne oddajajo izpušnih plinov neposredno, temveč imajo tudi nižje emisije CO2, če se napajajo iz obnovljivih virov energije. Medtem ko pri tradicionalnih vozilih emisije CO2 nastanejo pri izgorevanju goriva, pri električnih vozilih prihaja do emisij le v primeru, če elektrika, ki jih napaja, ni pridobljena iz obnovljivih virov. S prehodom na obnovljive vire energije, kot so sončna, vetrna in hidroenergija, postaja tudi okoljski vpliv električnih vozil še manjši.

Mit 2: Električna vozila niso primerna za dolga potovanja

To trdno prepričanje, da električna vozila niso primerna za dolga potovanja, temelji na preteklih omejitvah glede dosega baterij. Vendar pa se tehnologija hitro razvija, in današnja električna vozila lahko prevozijo do 300 km ali več z enim polnjenjem, kar zadostuje za večino potovanj. Poleg tega se večina potovanj v resnici opravi na kratke razdalje, zato je doseg električnih vozil v večini primerov več kot zadosten. Za daljša potovanja pa so na voljo hitro polnilne postaje, ki omogočajo hitro in učinkovito polnjenje baterij med vožnjo.

Mit 3: Domače polnilne postaje niso vredna naložbe

Kljub začetnim stroškom namestitve domače polnilne postaje se dolgoročno izkažejo kot pametna naložba. Poleg tega, da omogočajo priročno polnjenje vozila kar doma, prinašajo tudi pomembne prihranke pri stroških goriva. Cena električne energije je običajno nižja od cene bencina ali dizla, kar pomeni, da lahko lastniki električnih vozil dolgoročno prihranijo veliko denarja. Poleg tega lahko z uporabo nočne tarife za elektriko še dodatno zmanjšajo svoje stroške polnjenja.

Mit 4: Električno omrežje ni pripravljeno na večje število električnih vozil

Glede na hitro rastočo priljubljenost električnih vozil se pojavlja zaskrbljenost glede zmogljivosti električnega omrežja za podporo večjemu številu polnjenj. Vendar pa se je treba zavedati, da se tudi energetsko omrežje nenehno razvija in prilagaja, da bi zadostilo naraščajočemu povpraševanju po električni energiji. S sodobnimi tehnologijami in pametnim upravljanjem omrežja je mogoče zagotoviti stabilno oskrbo z električno energijo tudi ob povečanem številu električnih vozil na cestah. Prihodnost električnih vozil je torej tesno povezana z razvojem in prilagajanjem električnega omrežja.

Mit 5: Baterije električnih vozil se ne morajo reciklirati

Eden od pomislekov glede električnih vozil je bil povezan z okoljskim vplivom baterij in njihovo končno usodo. Vendar pa je dejstvo, da se baterije električnih vozil lahko popolnoma reciklirajo in ponovno uporabijo. Številni proizvajalci baterij že razvijajo programe za recikliranje izrabljenih baterij, pri čemer lahko večino materialov ponovno uporabijo za izdelavo novih baterij ali druge električne naprave. S tem se zmanjšuje potreba po novih surovinah in zmanjšuje ekološki odtis električnih vozil. Poleg tega pa se uporabljenim baterijam pogosto najde tudi druga uporabna funkcija, na primer za shranjevanje energije v stacionarnih sistemih ali za recikliranje v druge namene, kar dodatno podaljšuje njihovo življenjsko dobo.

Čeprav se pojavljajo številni miti in zaskrbljenosti glede električnih vozil, je treba priznati, da so ta vozila postala ključni dejavnik pri ustvarjanju bolj trajnostne in čiste prihodnosti naših cest. S pravimi informacijami in razumevanjem njihovega delovanja lahko premagamo številne predsodke in prispevamo k spodbujanju uporabe električnih vozil ter k bolj zelenemu in trajnostnemu načinu življenja.

Zaupajo nam tudi velika podjetja

Uspešna partnerstva

Poskrbite za svojo prihodnost,
prihodnost najbližjih in za
prihodnost okolja

Vsaka referenca je zgodba zadovoljstva

Naše reference so zgodba zase

Pri Gatom ne govorimo zgolj o svojih dosežkih, ampak jih pokažemo. Z našo zgodovino izvedbe številnih projektov, kot so sončne elektrarne, toplotne črpalke, talno gretje, IR paneli in klimatske naprave, smo si prislužili zaupanje številnih strank. Za vas to pomeni več kot samo besede. Naši projekti niso le uspešni, temveč prinašajo merljive rezultate in koristi, ki jih lahko preverite spodaj.

Zaupajte nam, da bomo vaš projekt izvedli z izkušnjami, strokovnostjo in zanesljivostjo, ki si ju zaslužite. Pridružite se številnim strankam, ki so že prejemale koristi naših storitev. Stopite v stik z nami danes in odkrijte, kako lahko Gatom naredi razliko za vas.
 • Sončna elektrarna
  Inštalacijska moč
  13 kW
  Življenska doba
  40+ let
  Prihranek v 10 letih:
  75.000€
 • Sončna elektrarna
  Inštalacijska moč
  16 kW
  Življenska doba
  40+ let
  Prihranek v 10 letih:
  82.000€
 • Sončna elektrarna
  Inštalacijska moč
  32 kW
  Življenska doba
  40+ let
  Prihranek v 10 letih:
  192.000€
 • Sončna elektrarna
  Inštalacijska moč
  12 kW
  Življenska doba
  40+ let
  Prihranek v 10 letih:
  65.000€
 • Sončna elektrarna
  Inštalacijska moč
  13 kW
  Življenska doba
  40+ let
  Prihranek v 10 letih:
  70.000€
 • Sončna elektrarna
  Inštalacijska moč
  13 kW
  Življenska doba
  40+ let
  Prihranek v 10 letih:
  71.000
 • Sončna elektrarna
  Inštalacijska moč
  16 kW
  Življenska doba
  40+ let
  Prihranek v 10 letih:
  80.000€
 • Sončna elektrarna
  Sončna elektrarna
  12 kW
  Življenska doba
  40+ let
  Prihranek v 10 letih:
  65.000€
Poglejte si vse naše reference
Financiranje in subvencije

Kako lahko pridete do subvencije za vaš projekt?


Subvencije pridejo in grejo in veliko ljudi jih zamudi. Nima vsak čas, da se vsak dan ukvarja s tem, da išče nove akcije za njihove projekte. Ampak mi vam lahko pomagamo. Sporočite nam kakšne interese imate in sporočili vam bomo, ko pride kakšna subvencija vam v vpoštev.

Poleg tega uredimo za vas celotni postopek subvencije, tako da ste lahko v miru doma in počakate na dobre novice iz naše strani.

Energija, ki je dobra za okolje

Naredite korak k bolj trajnostnemu življenjskemu slogu z našo energijo, ki je prijazna do okolja.
Z našimi rešitvami za obnovljive vire energije boste zmanjšali svoj ogljični odtis in prispevali k ohranjanju čistega okolja za prihodnje generacije.

Investirajte danes, prihranite jutri

Investirajte danes v trajnostno prihodnost in prihranite jutri!

Z našimi sončnimi elektrarnami lahko zmanjšate svojo odvisnost od tradicionalnih virov energije, hkrati pa prihranite denar in zmanjšate svoj ogljični odtis.

Neodvisnost od omrežja

Osvojite neodvisnost. Naša rešitev vam omogoča svobodo, da uživate v zanesljivi oskrbi z energijo ne glede na zunanje pogoje. Ne bodite več vezani na omrežje, saj boste s sončno energijo postali popolnoma samozadostni, kar pomeni večjo varnost in neodvisnost.

Evolucija proti električni mobilnosti

Evolucija proti električni mobilnosti je nepreklicna. Z našimi rešitvami za polnjenje električnih vozil lahko prispevate k zmanjšanju emisij CO2 in izboljšanju kakovosti zraka, obenem pa uživate v udobju in zanesljivosti električne vožnje. Stopite korak naprej in se pridružite revoluciji električne mobilnosti.