-2000€   na vse sončne elektrarne
-2000€ na vse sončne elektrarne

Kako čistim in vzdržujem klimo?

Redno vzdrževanje klimatskih naprav je ključno za ohranjanje učinkovitega delovanja in zagotavljanje čistega zraka v prostoru. Pomembno je redno čiščenje filtrov, ki odstranjujejo nečistoče iz zraka, ter skrb za zunanjo enoto, ki je izpostavljena različnim vremenskim vplivom. Pri čiščenju je treba biti pozoren na uporabo primerne opreme in čistilnih sredstev ter se držati navodil proizvajalca.

Vzdrževanje klimatskih naprav

Redno in dosledno čiščenje filtra klime

Ob primerno ohlajenih prostorih in čistemu zraku, kar nam omogoča uporaba klimatske naprave je pomembno, da poskrbimo, da bo naša klimatska naprava vedno delovala brezhibno in bo tako v prostoru, kjer se nahajamo ves čas ohranjala primerno temperaturo, čist in svež zrak.

Klimatska naprava pri svojem procesu delovanja očiščuje iz zraka razne bakterije, alergene in druge nečistoče, kar nam zagotavlja zdravo bivalno okolje.

Pred čiščenjem filtra klime

Vsakič, predno se lotimo čiščenja klimatske naprave jo izključimo iz elektrike. Ponovno jo vključite šele takrat, ko je klimatska naprava očiščena in v celoti posušena. Priporočljivo je, da začnete s čiščenjem takrat, ko je naprava lahko izklopljena dlje časa.

Navodila za čiščenje filtra klimatske naprave

Pomembno je, da pri čiščenju klime vedno uporabite čisto krpo in da se poslužujete posebnega čistila namenjenega za tovrstno čiščenje. Če čistila nimate, pa lahko namesto le-tega uporabite blago milo, ki ima pH vrednost okoli 7 in uporaba mlačne vode. Klimatske naprave nikoli ne čistimo z agresivnimi čistili saj je velika verjetnost, da se klima poškoduje.

Pomembno je redno čiščenje

Da je zrak v prostoru kjer se nahajamo svež in  čist, je potrebno posebno pozornost nameniti tudi zračnim filtrom v klimatski napravi, saj preden zrak pride v notranjost klime, ga očistijo zračni filtri. Ker filtri pokrivajo večji del klime, jih je potrebno redno čistiti, saj v nasprotnem primeru se razvijejo bakterije. Zračne filtre je priporočljivo, da se ob vsakodnevni rabi klime, čistijo na vsakih štirinajst dni.

Kako očistiti filter klime

Ko začnemo s čiščenjem filtra, ga moramo najprej odstraniti iz notranje enote. Nato ga previdno sprati pod tekočo vodo ali uporabimo sesalec. Če učinek vode ne bo dovolj in s površine filtra ne bo odstranil vso umazanijo na njem, lahko le-to nežno odstranimo s krpo. Filter vedno sušimo na zraku in nikoli neposredno na sončni svetlobi, saj s tem lahko uničimo večina zaščitnih premazov. V primeru, da opazite, da je filter poškodovan, ga je potrebno zamenjati. Da bodo filtri res dodobra očiščeni, je dobro, da se ravnamo po navodilih proizvajalca.

Opozorila pri čiščenju filtra klime

Med drugim je dobro opozoriti tudi na to, ko boste čistili pokrov klime, jo očistite z obeh strani in temeljito posušite. Prav tako je pomembno, da očiščene dele sušite na zraku in nikakor ne neposredno na sončni svetlobi. V primeru, da ima klima vgrajene kakršnekoli dodatne senzorje (npr. senzorje gibanje), bodite zelo previdni, da tipala med čiščenjem ne poškodujete.

Čiščenje klimatskih naprav

Čiščenje naprave v celoti

Da bo naša klimatska naprava ves čas delovala v svoji največji zmogljivosti, je potrebno pri tem tudi naša skrbnost in redno vzdrževanje naprave. Zaželen je redni servis s strani strokovnjakov, ki bodo redno preverjali stanje naše klime, nas na morebitne napake opozorili in jih tudi odpravili. Sami pa bomo najbolje poskrbeli za vzdrževanje naprave in zračnega filtra tako, da ga bomo redno čistili, se držali navodil proizvajalca ter spremljali kakršnekoli spremembe v delovanju klimatske naprave, jih ne ignorirali, ampak na njih ustrezno reagirali.

Čiščenje zunanje enote

Ko uporabljate klimatsko napravo doma ali v svojem delovnem okolju, ni dovolj, da smo pozorni le na primerno temperaturo. Svojo pozornost moramo enako nameniti tudi na kvaliteto kroženja zraka, primerno vlažnost, svežino in mikrobiološko kakovost. Da bo klimatska naprava delovala v svoji največji učinkovitosti, je pogoj za to, da napravo redno čistimo in vzdržujemo. V primeru, da pustimo, da ostane nečista, vlažna, je to idealno okolje, da postane gojišče za razvoj in razmnoževanje bakterij ter plesni.

Čiščenje notranje in zunanje enote klimatske naprave

Za pravilno delovanje klimatske naprave je moramo poskrbeti tako za notranjo kot zunanjo enoto. Pri notranji enoti je pogosto potreba po čiščenju zračnih filtrov, ki jih je potrebno čistiti vsaka dva tedna. Velikokrat se zgodi, da najmanj pozornosti namenimo prav zunanji enoti klime, kar pa je pogosta napaka. Zunanja enota klimatske naprave je ves čas (če jo pred tem ne zaščitimo primerno) izpostavljena različnim zunanjim vplivom – vremenskim razmeram (dež, sneg, vročina…) ali drugim zunanjim dejavnikom (poškodbe). Zato je potrebno redno kontrolirati v kakšnem stanju je naša naprava; da če je potrebno, odstranimo kakšno listje, sneg, očistimo prah in podobno. Priporočamo, da zunanjo enoto v izogib neprijetnostmi dobro zaščitimo. Priporočljivo je namestiti nadstrešek, ki ščiti enoto pred dežjem, sončnimi žarki in umazanijo.

Samostojno čiščenje klimatske naprave

Vedno, ko se lotimo čiščenja klimatske naprave jo izključimo iz električne napeljave. V primeru, da ne vemo kje je naprava priklopljena, je najboljše, da v tem primeru izklopimo varovalko na katero je klimatska naprava priključena. Priporočamo tudi, da se za čiščenje klime, zlasti v vročih poletnih dneh, odločimo pozno popoldne, ko se zunanje temperature malo znižajo in se takrat potreba po uporabi klime zmanjša.

Čistila za čiščenje klime

Pri samem čiščenju zunanje enote je dobro, da uporabimo tudi čistila, ki delujejo kot antikorozijsko sredstvo, kar bo pripomoglo poleg očiščeni napravi, tudi k vzdrževanju le-te. Čistila morajo biti blaga in klimatske naprave nikakor ne čistimo z razredčili, bencinom, polirnimi masami ali insekticidi, saj bi to enoto lahko poškodovalo.

Za učinkovito očiščeno zunanjo enoto, je pri postopek čiščenja dobro, da odstranimo ohišje klimatske naprave, saj le tako lahko dostopamo do ventilatorja, kondenzatorja, ki ga je tudi potrebno očistiti. Seveda pred tem napravo vseh nečistoč očistimo površinsko. Pri čiščenju za težje dostopne dele (npr. kondenzatorja), lahko uporabimo čistilno sredstvo, ki je namenjeno in prilagojeno prav tovrstnim zahtevam, torej omogočijo dostopnost težje dostopnih delov.

Poleg čiščenja opravite tudi pregled klimatske naprave

Ne smemo pa spregledati dejstva, da je čiščenje zunanje klimatske naprave (zlasti notranjosti naprave) lahko za marsikoga zahtevno opravilo. V tem primeru pa priporočamo, da čiščenje zunanje enote klime prepustimo strokovnjaku, da opravi tovrstno delo. Poleg tega pa lahko ta čas čiščenja izkoristite in namenite še splošnemu pregledu klime, ki je prav tako pomembno za njeno vzdrževanje. Kot smo že omenili, je reden servis s strani pooblaščenega serviserja zelo priporočljiv. Ko pa med letom sami skrbite za redno čiščenje, je pomembno, da se držite napotkov v navodilih, ki ste jih dobili, ko ste kupili klimatsko napravo. V tem primeru bo klimatska naprava lahko dolgo delovala brezhibno, v svoji največji zmogljivosti in tako poskrbela za naše dobro počutje in zagotovila pogoje za zdravo okolje.

Opozorila pri čiščenju filtra klime

Med drugim je dobro opozoriti tudi na to, ko boste čistili pokrov klime, jo očistite z obeh strani in temeljito posušite. Prav tako je pomembno, da očiščene dele sušite na zraku in nikakor ne neposredno na sončni svetlobi. V primeru, da ima klima vgrajene kakršnekoli dodatne senzorje (npr. senzorje gibanje), bodite zelo previdni, da tipala med čiščenjem ne poškodujete.

Zaupajo nam tudi velika podjetja

Uspešna partnerstva

Poskrbite za svojo prihodnost,
prihodnost najbližjih in za
prihodnost okolja

Vsaka referenca je zgodba zadovoljstva

Naše reference so zgodba zase

Pri Gatom ne govorimo zgolj o svojih dosežkih, ampak jih pokažemo. Z našo zgodovino izvedbe številnih projektov, kot so sončne elektrarne, toplotne črpalke, talno gretje, IR paneli in klimatske naprave, smo si prislužili zaupanje številnih strank. Za vas to pomeni več kot samo besede. Naši projekti niso le uspešni, temveč prinašajo merljive rezultate in koristi, ki jih lahko preverite spodaj.

Zaupajte nam, da bomo vaš projekt izvedli z izkušnjami, strokovnostjo in zanesljivostjo, ki si ju zaslužite. Pridružite se številnim strankam, ki so že prejemale koristi naših storitev. Stopite v stik z nami danes in odkrijte, kako lahko Gatom naredi razliko za vas.
 • Sončna elektrarna
  Inštalacijska moč
  13 kW
  Življenska doba
  40+ let
  Prihranek v 10 letih:
  75.000€
 • Sončna elektrarna
  Inštalacijska moč
  16 kW
  Življenska doba
  40+ let
  Prihranek v 10 letih:
  82.000€
 • Sončna elektrarna
  Inštalacijska moč
  32 kW
  Življenska doba
  40+ let
  Prihranek v 10 letih:
  192.000€
 • Sončna elektrarna
  Inštalacijska moč
  12 kW
  Življenska doba
  40+ let
  Prihranek v 10 letih:
  65.000€
 • Sončna elektrarna
  Inštalacijska moč
  13 kW
  Življenska doba
  40+ let
  Prihranek v 10 letih:
  70.000€
 • Sončna elektrarna
  Inštalacijska moč
  13 kW
  Življenska doba
  40+ let
  Prihranek v 10 letih:
  71.000
 • Sončna elektrarna
  Inštalacijska moč
  16 kW
  Življenska doba
  40+ let
  Prihranek v 10 letih:
  80.000€
 • Sončna elektrarna
  Sončna elektrarna
  12 kW
  Življenska doba
  40+ let
  Prihranek v 10 letih:
  65.000€
Poglejte si vse naše reference
Financiranje in subvencije

Kako lahko pridete do subvencije za vaš projekt?


Subvencije pridejo in grejo in veliko ljudi jih zamudi. Nima vsak čas, da se vsak dan ukvarja s tem, da išče nove akcije za njihove projekte. Ampak mi vam lahko pomagamo. Sporočite nam kakšne interese imate in sporočili vam bomo, ko pride kakšna subvencija vam v vpoštev.

Poleg tega uredimo za vas celotni postopek subvencije, tako da ste lahko v miru doma in počakate na dobre novice iz naše strani.

Energija, ki je dobra za okolje

Naredite korak k bolj trajnostnemu življenjskemu slogu z našo energijo, ki je prijazna do okolja.
Z našimi rešitvami za obnovljive vire energije boste zmanjšali svoj ogljični odtis in prispevali k ohranjanju čistega okolja za prihodnje generacije.

Investirajte danes, prihranite jutri

Investirajte danes v trajnostno prihodnost in prihranite jutri!

Z našimi sončnimi elektrarnami lahko zmanjšate svojo odvisnost od tradicionalnih virov energije, hkrati pa prihranite denar in zmanjšate svoj ogljični odtis.

Neodvisnost od omrežja

Osvojite neodvisnost. Naša rešitev vam omogoča svobodo, da uživate v zanesljivi oskrbi z energijo ne glede na zunanje pogoje. Ne bodite več vezani na omrežje, saj boste s sončno energijo postali popolnoma samozadostni, kar pomeni večjo varnost in neodvisnost.

Evolucija proti električni mobilnosti

Evolucija proti električni mobilnosti je nepreklicna. Z našimi rešitvami za polnjenje električnih vozil lahko prispevate k zmanjšanju emisij CO2 in izboljšanju kakovosti zraka, obenem pa uživate v udobju in zanesljivosti električne vožnje. Stopite korak naprej in se pridružite revoluciji električne mobilnosti.