-2000€   na vse sončne elektrarne
-2000€ na vse sončne elektrarne

Kaj so sončne elektrarne? – Osnovne informacije o sončnih elektrarnah

Sončne elektrarne sestavljajo fotonapetostni moduli, ki omogočajo proizvodnjo elektrike brez onesnaževanja okolja. Sistem omogoča zmanjšanje računa za elektriko ter uporabo električne energije za ogrevanje, hlajenje, polnilnice za električna vozila in gospodinjske aparate. Velikost elektrarne se določa glede na letno porabo električne energije gospodinjstva, pri čemer je mogoče pridobiti subvencije za zmanjšanje stroškov investicije.

Več o sončnih elektrarnah

Fotovoltaika

Beseda fotovoltaika izvira iz grške besede »phos«, ki pomeni svetlobo, in besede »volt«. Fotovoltaična oziroma fotonapetostna pretvorba tako pomeni neposredno pretvarjanje svetlobne energije sončnega sevanja v električno energijo. Za obratovanje sončne elektrarne ni potrebna toplota, potrebna je svetloba. Torej je svetloba vir energije za fotovoltaični sistem. Količina električne energije je odvisna od intenzitete sončnega sevanja. To pomeni, da je lahko na oblačen dan, ko ne sije sonce, še vedno dovolj svetlobe za proizvajanje elektrike.

Sestava sončnih elektrarn

Osnovni elementi sončnih elektrarn so sestavljeni iz dveh sklopov. Prvega predstavljajo sončni fotonapetostni moduli, ki pretvarjajo elektromagnetno valovanje sonca v enosmerni električni tok in napetost (sončne celice). Drugi sklop sestavljajo elektroenergetski elementi, namenjeni uporabi proizvedene električne energije za posamezne namene. Mednje spadajo: razsmerniki, nosilna konstrukcija, priključni kabli, DC- in AC-spojišča, regulatorji, akumulatorji, stikalne in zaščitne naprave ter ostali inštalaterski material.

Prednosti sončnih elektrarn

Sončna elektrarna je sistem, ki izkorišča obnovljivi vir energije in ne onesnažuje okolja. Sistem ne onesnažuje okolja, deluje tiho in potrebuje minimalno vzdrževanje, omogoča nam zmanjšanje računa za elektriko. Proizvedeno elektriko lahko uporabimo za električno ogrevanje (toplotna črpalka, IR paneli, električno talno gretje, ogrevanje vode …), hlajenje, polnilnice za električna vozila, gospodinjske naprave in aparate. Višek proizvedene elektrike lahko tudi shranite v hranilniku električne energije.

Velikost sončne elektrarne

Osnova za določanje velikosti sončne elektrarne je letna poraba električne energije v posameznem gospodinjstvu. Pri izračunu velikosti je potrebno upoštevati tudi morebitne bodoče načrte glede povečanja porabe električne energije (npr. el. polnilnice za vozila, toplotne črpalke …). Za 1 kW električne energije potrebujete od 6 do 7 kvadratnih metrov površine. Količina električne energije: 1 kW inštalirane moči na leto proizvede 1000 kWh, pri sončnem sevanju 1000 W/m2. Za Slovenijo so zbrani podatki o povprečnem sončnem sevanju med 900 W/m2 in 1200 W/m2.

Subvencije in povračilo investicije

Eko sklad nudi za sončne elektrarne različne oblike pomoči v obliki subvencij, ki zmanjšajo začetni strošek investicije. Po strokovnih ocenah se investicija v domačo sončno elektrarno povrne v obdobju 7 do 8 let, pri tem je potrebno upoštevati, da je življenjska doba sončne elektrarne vsaj 30 let.

Se zanimate za izgradnjo sončne elektrarne ? Nudimo izgradnjo sončnih elektrarn na »ključ« in poskrbimo za celoten postopek od ogleda objekta, svetovanja, načrtovanja, priprave ponudbe, izgradnje in montaže. 

Kontaktirajte nas ali pa izpolnite spodnji kontaktni obrazec z osnovnimi podatki za pripravo ponudbe za sončno elektrarno.<

Zaupajo nam tudi velika podjetja

Uspešna partnerstva

Poskrbite za svojo prihodnost,
prihodnost najbližjih in za
prihodnost okolja

Vsaka referenca je zgodba zadovoljstva

Naše reference so zgodba zase

Pri Gatom ne govorimo zgolj o svojih dosežkih, ampak jih pokažemo. Z našo zgodovino izvedbe številnih projektov, kot so sončne elektrarne, toplotne črpalke, talno gretje, IR paneli in klimatske naprave, smo si prislužili zaupanje številnih strank. Za vas to pomeni več kot samo besede. Naši projekti niso le uspešni, temveč prinašajo merljive rezultate in koristi, ki jih lahko preverite spodaj.

Zaupajte nam, da bomo vaš projekt izvedli z izkušnjami, strokovnostjo in zanesljivostjo, ki si ju zaslužite. Pridružite se številnim strankam, ki so že prejemale koristi naših storitev. Stopite v stik z nami danes in odkrijte, kako lahko Gatom naredi razliko za vas.
 • Sončna elektrarna
  Inštalacijska moč
  13 kW
  Življenska doba
  40+ let
  Prihranek v 10 letih:
  71.000
 • Sončna elektrarna
  Inštalacijska moč
  13 kW
  Življenska doba
  40+ let
  Prihranek v 10 letih:
  75.000€
 • Sončna elektrarna
  Inštalacijska moč
  16 kW
  Življenska doba
  40+ let
  Prihranek v 10 letih:
  82.000€
 • Sončna elektrarna
  Inštalacijska moč
  32 kW
  Življenska doba
  40+ let
  Prihranek v 10 letih:
  192.000€
 • Sončna elektrarna
  Inštalacijska moč
  12 kW
  Življenska doba
  40+ let
  Prihranek v 10 letih:
  65.000€
 • Sončna elektrarna
  Inštalacijska moč
  13 kW
  Življenska doba
  40+ let
  Prihranek v 10 letih:
  70.000€
 • Sončna elektrarna
  Inštalacijska moč
  16 kW
  Življenska doba
  40+ let
  Prihranek v 10 letih:
  80.000€
 • Sončna elektrarna
  Sončna elektrarna
  12 kW
  Življenska doba
  40+ let
  Prihranek v 10 letih:
  65.000€
Poglejte si vse naše reference
Financiranje in subvencije

Kako lahko pridete do subvencije za vaš projekt?


Subvencije pridejo in grejo in veliko ljudi jih zamudi. Nima vsak čas, da se vsak dan ukvarja s tem, da išče nove akcije za njihove projekte. Ampak mi vam lahko pomagamo. Sporočite nam kakšne interese imate in sporočili vam bomo, ko pride kakšna subvencija vam v vpoštev.

Poleg tega uredimo za vas celotni postopek subvencije, tako da ste lahko v miru doma in počakate na dobre novice iz naše strani.

Energija, ki je dobra za okolje

Naredite korak k bolj trajnostnemu življenjskemu slogu z našo energijo, ki je prijazna do okolja.
Z našimi rešitvami za obnovljive vire energije boste zmanjšali svoj ogljični odtis in prispevali k ohranjanju čistega okolja za prihodnje generacije.

Investirajte danes, prihranite jutri

Investirajte danes v trajnostno prihodnost in prihranite jutri!

Z našimi sončnimi elektrarnami lahko zmanjšate svojo odvisnost od tradicionalnih virov energije, hkrati pa prihranite denar in zmanjšate svoj ogljični odtis.

Neodvisnost od omrežja

Osvojite neodvisnost. Naša rešitev vam omogoča svobodo, da uživate v zanesljivi oskrbi z energijo ne glede na zunanje pogoje. Ne bodite več vezani na omrežje, saj boste s sončno energijo postali popolnoma samozadostni, kar pomeni večjo varnost in neodvisnost.

Evolucija proti električni mobilnosti

Evolucija proti električni mobilnosti je nepreklicna. Z našimi rešitvami za polnjenje električnih vozil lahko prispevate k zmanjšanju emisij CO2 in izboljšanju kakovosti zraka, obenem pa uživate v udobju in zanesljivosti električne vožnje. Stopite korak naprej in se pridružite revoluciji električne mobilnosti.