Kaj je IR ogrevanje?

Idealno za slabše izolirane prostore, saj grelni panel odlično shranjuje toploto.

Sistem ogrevanja z IR ogrevanjem je vir učinkovitega, udobnega, zdravega in prijetnega ogrevanja. Tak sistem ogrevanja ima veliko pozitivnih vplivov na človeško telo.

Ne izsuši zraka v prostoru in ne povzroča kroženja prahu, zato je še posebej primeren za ljudi s težavami z dihanjem, alergike in astmatike, ter za upokojence in majhne otroke.

Si želite občutka naravne toplote v svojem domu?

IR ogrevanje seva toploto v prostor in ta toplota je primerljiva s toploto sončnih žarkov in nam ustvarja prijetno klimo, naprimer tako kot stare dobre lončene peči.
Če si zamislimo prostor, v katerem je temperatura idealno razporejena, potem lahko izmerimo naslednje vrednosti: na tleh približno 20°C, na višini 1,7 m približno 19°C in pod stropom nekje do 18°C.

Pozitiven vpliv na zdravje

Pri vseh vrstah klasičnega ogrevanja se zrak ogreva do precej večjih temperatur in se zato dviga pod strop, tako da tam znaša temperatura nekje okoli 26°C in pri tleh cca 17°C, kar je v nasprotju z zgoraj opisanim idealnim primerom.
Klasično radiatorsko gretje povzroča tudi večje kroženje zraka in s tem tudi dvigovanje prahu na tleh, s tem da v najslabšem primeru vdihavamo zažgane delce prahu (kaloriferji), ki slabo vplivajo na naše zdravje.

Pri IR ogrevanju  dosežemo v prostoru idealno toploto, z možnostjo nastavitve le-te na sobnih termostatih. Pri oddajanju toplote s tem načinom ogrevanja pa lahko dosežemo nižje sobne temperature pri istem ugodju. S tem načinom ogrevanja smo ustregli predvsem alergikom na hišni prah, kajti prav oni lahko  pri takšni klimi v prostoru lažje dihajo.
Suh in nezdrav zrak sta s tem sistemom ogrevanja preteklost. Pozitivno vpliva na splošno počutje in odpravlja tesnobne občutke. Ljudje pri težavah z revmo so opazili manjše bolečine v sklepih.

Izberite regulacijo ogrevanja, ki vam najbolj ustreza

Pri ogrevanju z ogrevalnimi ploščami  poznamo več načinov regulacije:
Vklop in izklop plošče je možno izvajati ročno ali preko časovnih oziroma  temperaturnih regulatorjev.
Časovni regulator je najenostavnejši način regulacije, ki ga lahko uporabimo za posamezno ploščo ali za celotni sistem ogrevanja na določeni lokaciji. Časovni regulator vkljaplja in izklaplja el. Energijo, ne glede na ostale dejavnike, kot so sprememba temperature ali letni čas, odvisno od nastavitve regulatorja.
Sobni termostat regulira vklop ogrevalnih plošč glede na temperaturo v prostoru, v katerem je nameščen. Smotrno je namestiti v vsak prostor svoj termostat, ne glede na število in namestitev ogrevalnih plošč. Najboljša in najbolj ekonomična rešitev regulacije  je elektronski termostat s časovno uro in programatorjem. Tega je možno namestiti v enem prostoru tako, da regulira gretje v celotnem objektu v določenih časovnih intervalih z nastavljivo temperaturo in avtomatskim znižanjem temperature v nočnih urah.

Termostat naj bo nameščen 1,5 metra od tal in cca. 1 meter od ogrevalne plošče, tako da uravnava idealno sobno temperaturo. Vedno pa ni možna idealna postavitev termostatov zaradi obstoječe el. napeljave. V teh primerih je možna namestitev v keterikoli višini, vendar vsaj 40 centimetrov od ogrevalne plošče.Vendar moramo v takih primerih upoštevati, da dejansko stanje v prostoru ni odraz nastavitev na termostatu. Zato je potrebno temperaturo na termostatu nastaviti višje oziroma nižje, da dosežemo željeno temperaturo prostora. Če je termostat nameščen nižje pri tleh, moramo temperaturo nastaviti na 22°C, če hočemo, da je temperatura v prostoru 20°C in podobno. Pomembno je tudi, da termostatov ne namestimo na mesta, ki so zelo hladna ali vroča (vogali sob, za el. gospodinskimi aparati, v bližini klime…), kajti tudi v teh primerih nastavitev temperature na termostatu ne bo ista kot temperatura v prostoru. V kopalnicah, tuših in umivalnicah moramo paziti, da namestimo termostate v predelih, ki so v takoimenovanih suhih conah (cona 3).
Ogrevalne plošče oddajajo toploto še približno 1 uro po izključitvi, tako da v tem času segrevajo prostore z akumulirano toploto.  Vklop ogrevalnih plošč s sobnim termostatom idealno izkorišča to akumulacijo naravnega kamna. Ko se prostor ogreje do temperatura, ki je nastavljena na termostatu, ta prekine preko elektronskega regulatorja el. tok tako dolgo, da temperatura v prostoru pade za 1-2 °C, nakar se termostat spet vklopi. Med tem časom se prostor segreva z akumulirano toploto, kar prinaša dodatni prihranek pri energiji.

Povzetek prednosti IR ogrevanja

 • je brez vzdrževanja in obrabe
 • cenovno ugodna nabavna vrednost – nizka investicija
 • hitra, enostavna montaža
 • možnost montaže v vsak prostor, kombinacija glede na velikost prostora
 • število in velikost plošč se določi glede na potrebo toplote v prostoru
 • brez dodatnih stroškov razvoda in gradbenih posegov, ni potrebna kurilnica in ne prostor za kurjavo
 • ni bojazni zamrznitve sistema ali vode
 • varčnost pri porabi energije
 • ekološko čisto in zdravo brez onesnaževanja okolice
 • vsak prostor se lahko regulira po potrebi in želji posameznika
 • možna je kombinacija h kateremukoli obstoječemu grelnemu sistemu
 • enostavna kontrola porabe energije (pri najemnih stanovanjih)
 • akumuliranje toplote in prijetna sevalna toplota
 • ogrevalne plošče zasedejo malo prostora in jih je možno priključiti na vsako vtičnico
 • sevanje nam omogoča za cca. 3°C nižje temperature prostorov pri istem ugodju.
 • suši vlažne zidove in preprečuje nastajanje plesni
 • kot dopolnilno ogrevanje bivalnih prostorov v prehodnem obdobju, ob deževnih in mrzlih dnevih.
Kontaktirajte nas