fbpx

Pretplatite se na e-vijesti

Zakaj toplotna črpalka?

Toplotna črpalka?

Večina novih enodružinskih hiš se ogreva s toplotno črpalko, ki črpa energijo iz neposredne okolice. Toda zakaj sama potrebuje električno energijo in kako je mogoče izboljšati njeno operativno učinkovitost?

Toplotna črpalka se je uveljavila kot najnovejša in nizko emisijska ogrevalna tehnika: v Sloveniji so skoraj vse na novo zgrajene enodružinske hiše skoraj izključno opremljene s toplotnimi črpalkami  za ogrevanje stanovanjskih površin in ogrevanje vode. Omenjeni sistem ogrevanja je primeren tudi za prenovo stavb. Zmogljivosti zadostujejo tudi za oskrbo večjih stanovanjskih ali poslovnih stavb s toplotno energijo.

Kako deluje toplotna črpalka?

Hladilnik črpa toploto iz notranjega prostora in jo s pomočjo toplotnega izmenjevalnika v obliki hladilnih reber na zadnji strani sprošča v okolje. Toplotna črpalka deluje ravno obratno: toploto črpa iz okolice, zvišuje temperaturo in jo prenaša v ogrevalni krog.

Delovanje toplotne črpalke

Toplota okolice v uparjalniku segreje tekoče hladilno sredstvo (amoniak, propan, etan, CO2), ki ob naraščanju temperature spremeni agregatno stanje in postane plinasto. Kompresor z električnim pogonom segreva paro. V naslednjem koraku se v  kondenzatorju toplota prenese na vodo iz ogrevalnem kroga. S tem se plinasto hladilno sredstvo znova utekočini in toplotna črpalka lahko znova začne cikel. Sproščena toplotna energija je tri do štirikrat večja od porabljene električne energije.

Toplotne črpalke uporabljajo nizko temperaturno območje in najučinkoviteje delujejo, ko za ogrevalni krog znaša temperatura dovoda med 30 in 55 ° C. Velja naslednje: Če se temperatura ogrevalne vode zmanjša za 5 ° C, se izkoristek (letni faktor zmogljivosti) toplotne črpalke poveča za približno 10%.

Kateri sistem toplotne črpalke je mogoče uporabiti?

Način izbire tipa sistema in različice sistema toplotne črpalke je odvisen od lokacije stavbe, razpoložljivega vira energije in lokalnih virov podtalnice. Obstajajo različne vrste toplotnih črpalk. Razlikujejo se glede na vir toplote (zemlja, zrak, voda) in sistem oskrbe zgradb.

Pregled vrst sistemov, ki se razlikujejo glede na vir toplote:

  • toplotna črpalka zrak-voda zajema toploto iz okoliškega zraka in jo prenaša na ogrevni medij, ki je voda), omenjena izvedba toplotne črpalke je tudi najpogostejša.
  • toplotna črpalka voda-voda koristi toploto iz podtalne ali površinske vode in je najbolj učinkovit sistem.
  • toplotna črpalka zemlja-voda koristi toploto, ki je shranjena v zemlji. Pri talnem ali stenskem ogrevanju toplotno črpalko uporabimo tudi za hlajenje prostorov v poletnem času.

Možna kombinacija med toplotno črpalko in sončno elektrarno

Ker se toplotne črpalke napajajo z elektriko (približno 25% pridobljene ogrevalne energije sestavlja električna energija), jih je idealno kombinirati s fotovoltaičnim sistemom (sončna elektrarna). Na ta način sami proizvajate to električno energijo, ki je še cenejša in bolj trajnostna.

Se zanimate za izgradnjo toplotne črpalke ? Bi se radi ogrevali z nizkimi emisijami in poceni ter vedeli, kakšni so investicijski stroški za toplotno črpalko? Nudimo vam rešitve na področju toplotnih črpalk in poskrbimo za celoten postopek od ogleda objekta, svetovanja, načrtovanja, priprave ponudbe in montaže.

Kontaktirajte nas ali pa izpolnite spodnji kontaktni obrazec z osnovnimi podatki za pripravo ponudbe za sončno elektrarno.

<
This site is registered on wpml.org as a development site.