fbpx

Pretplatite se na e-vijesti

Več o klimatskih napravah

Kaj je klimatska naprava?

Klimatska naprava je nepogrešljiva naprava sodobne družbe, delo sodobne tehnologije, ki slab, onesnažen zrak v prostoru očisti oziroma spremeni njegove lastnosti, kot je vlažnost, ga filtrira in ga optimizira na priporočeno bivalno temperaturo, ne glede na vremenske razmere zunaj.

Prva definicija klimatske naprave pa sega v leta 1908, ki jo je opredelil oče klimatizacije, Willis Carrier in pravi: Klimatska naprava je naprava, ki vzdržuje primerno vlažnost v vseh prostorih stavbe, zrak osvobodi vlage, ki se je nabrala v določenih letih, dovaja konstantno in ustrezno ventilacijo, učinkovito odstrani iz zraka mikroorganizme, prah, saje in druge tujke, učinkovito ohladi zrak v prostoru v določenih letnih časih, segreje prostor oziroma pomaga pri ogrevanju zraka v prostoru v zimskem času in je aparat, ki ni predrag za nakup in vzdrževanje.

Kaj je Inverterska klima?

Inverterska klima je klimatska naprava, pri kateri se spreminja (kontrolira) hitrost kompresorja odvisno od temperature. Tradicionalne klimatske naprave delujejo tako, da kompresor deluje pri polni moči, ko se doseže želena temperatura se ustavi. Tako kompresor deluje pri polni moči ali pa je povsem ustavljen. Inverterske klime spreminjajo vrtljaje kompresorja in tako spreminjajo tok hladilnega sredstva, npr. če ni velike potrebe po hlajenju kompresor deluje pri manjših obratih. Tako lahko inverterska klima deluje pri delnih močeh.

Inverterske klime uporabljajo napravo za spreminjanje frekvence izmeničnega toka (VFP – Variabilni Frekvenčni Pogon). Najprej se izmenični tok iz omrežja (50 Hz) v usmerniku pretvori v enosmernega. Potem se ta tok spet pretvori v izmeničnega, vendar drugačne frekvence – frekvenca je odvisna od potrebe klimatske naprave. Ker je hitrost vrtenja električnega motorja (brezkrtačnega ali indukcijskega) odvisna od frekvence izmeničnega toka, se tako kompresor lahko vrti pri različnih vrtljajih.

Danes so praktično že skoraj vse klime tipe inverterske izvedbe.

Zakaj teče voda iz klime?

Ker notranja klimatska naprava vsebuje uparjalnik, ki omogoča ohladitev iz prostora vsesanega toplega zraka, to povzroči nastanek kondenzata oziroma vlage. Nikoli pa ne moremo zagotovo vedeti, kakšna količina vode lahko priteče iz naprave, saj je le-ta odvisna od temperature zraka in njegove vlažnosti. Prav tako na količino kondenzata vpliva tudi prostornina in temperatura, do katere mora klimatska naprava hladiti zrak. Omenjena vlaga v tem primeru kaplja v za to namenjeno posoda in se nato odstranjuje iz klimatske naprave po cevi za odtok kondenzata.

Če pa opazite, da notranja enota klimatske naprave pušča, to pomeni, da z napravo ni vse v redu in da je potrebno takojšne ukrepanje! V tem primeru odstranjevanje vlage ne poteka tako, kot bi moralo in zaradi tega lahko pride do neprijetnih situacij. Ker je v tem primeru odtok kondenzata iz notranje enote klimatske naprave onemogočen, lahko voda priteče iz enote tudi nekontrolirano in ne zgolj v kapljanju.

Možni vzroki za iztekanje vode iz klimatske naprave

Možen vzrok za nastanek močnega in nenadzorovanega razlitja vode iz notranje enote klimatske naprave je nečist, prašen ali pokvarjen zračni filter enote. Če filter ni čist, potem preprečuje pretok hladnega zraka skozi uparjalnik in tako nastane odvečna tekočina vode, ki najde novo pot da odteče in tako poskrbi, da nam ustvari kar nekaj preganjavic. Zato je pomembno, da skrbimo za redno čiščenje in vzdrževanje zračnega filtra v klimatski napravi v skladu z navodili proizvajalca.

Najpogostejši vzrok, da priteče voda iz naše naprave je, da se zamaši cev za odtok kondenzata. Do zamašitve pride iz različnih vzrokov, kot na primer ta, da zamašitev povzroči prisotnost mulja, plesni, razna umazanija in podobno. Najučinkovitejše odprava tovrstne napake je, da se zamaške iz odtoka kondenzata odstrani  z uporabo vakuma.

Med drugimi možnimi vzroki je lahko tudi poškodovana odtočna posoda. Do tega pride zaradi dolgotrajne uporabe otočne posode ali se le-ta poškoduje in voda tako ne more pravilno odtekati. V tem primeru je potrebno otočno posodo zamenjati. V primeru, da se poškoduje črpalka za kondenzat in zaradi tega voda ne črpa pravilno ali sploh ne deluje, v tem primeru je potrebno, da kontaktirate strokovnjaka, da vam črpalko popravi ali jo zamenja z novo.

Možni drugi vzroki so tudi prenizka vsebnost hladilnega plina v sistemu, slaba namestitev klimatske naprave (npr. izvrtana luknja ni pod primernim kotom), klimatska naprava ni iz kakovostnih materialov, slaba izolacija freonskega cevovoda in tako dalje.

Vzdrževanje klimatskih naprav

Redno in dosledno čiščenje filtra klime

Ob primerno ohlajenih prostorih in čistemu zraku, kar nam omogoča uporaba klimatske naprave je pomembno, da poskrbimo, da bo naša klimatska naprava vedno delovala brezhibno in bo tako v prostoru, kjer se nahajamo ves čas ohranjala primerno temperaturo, čist in svež zrak.

Klimatska naprava pri svojem procesu delovanja očiščuje iz zraka razne bakterije, alergene in druge nečistoče, kar nam zagotavlja zdravo bivalno okolje.

Pred čiščenjem filtra klime

Vsakič, predno se lotimo čiščenja klimatske naprave jo izključimo iz elektrike. Ponovno jo vključite šele takrat, ko je klimatska naprava očiščena in v celoti posušena. Priporočljivo je, da začnete s čiščenjem takrat, ko je naprava lahko izklopljena dlje časa.

Navodila za čiščenje filtra klimatske naprave

Pomembno je, da pri čiščenju klime vedno uporabite čisto krpo in da se poslužujete posebnega čistila namenjenega za tovrstno čiščenje. Če čistila nimate, pa lahko namesto le-tega uporabite blago milo, ki ima pH vrednost okoli 7 in uporaba mlačne vode. Klimatske naprave nikoli ne čistimo z agresivnimi čistili saj je velika verjetnost, da se klima poškoduje.

Pomembno je redno čiščenje

Da je zrak v prostoru kjer se nahajamo svež in  čist, je potrebno posebno pozornost nameniti tudi zračnim filtrom v klimatski napravi, saj preden zrak pride v notranjost klime, ga očistijo zračni filtri. Ker filtri pokrivajo večji del klime, jih je potrebno redno čistiti, saj v nasprotnem primeru se razvijejo bakterije. Zračne filtre je priporočljivo, da se ob vsakodnevni rabi klime, čistijo na vsakih štirinajst dni.

Kako očistiti filter klime

Ko začnemo s čiščenjem filtra, ga moramo najprej odstraniti iz notranje enote. Nato ga previdno sprati pod tekočo vodo ali uporabimo sesalec. Če učinek vode ne bo dovolj in s površine filtra ne bo odstranil vso umazanijo na njem, lahko le-to nežno odstranimo s krpo. Filter vedno sušimo na zraku in nikoli neposredno na sončni svetlobi, saj s tem lahko uničimo večina zaščitnih premazov. V primeru, da opazite, da je filter poškodovan, ga je potrebno zamenjati. Da bodo filtri res dodobra očiščeni, je dobro, da se ravnamo po navodilih proizvajalca.

Opozorila pri čiščenju filtra klime

Med drugim je dobro opozoriti tudi na to, ko boste čistili pokrov klime, jo očistite z obeh strani in temeljito posušite. Prav tako je pomembno, da očiščene dele sušite na zraku in nikakor ne neposredno na sončni svetlobi. V primeru, da ima klima vgrajene kakršnekoli dodatne senzorje (npr. senzorje gibanje), bodite zelo previdni, da tipala med čiščenjem ne poškodujete.

Čiščenje naprave v celoti

Da bo naša klimatska naprava ves čas delovala v svoji največji zmogljivosti, je potrebno pri tem tudi naša skrbnost in redno vzdrževanje naprave. Zaželen je redni servis s strani strokovnjakov, ki bodo redno preverjali stanje naše klime, nas na morebitne napake opozorili in jih tudi odpravili. Sami pa bomo najbolje poskrbeli za vzdrževanje naprave in zračnega filtra tako, da ga bomo redno čistili, se držali navodil proizvajalca ter spremljali kakršnekoli spremembe v delovanju klimatske naprave, jih ne ignorirali, ampak na njih ustrezno reagirali.

Čiščenje zunanje enote

Ko uporabljate klimatsko napravo doma ali v svojem delovnem okolju, ni dovolj, da smo pozorni le na primerno temperaturo. Svojo pozornost moramo enako nameniti tudi na kvaliteto kroženja zraka, primerno vlažnost, svežino in mikrobiološko kakovost. Da bo klimatska naprava delovala v svoji največji učinkovitosti, je pogoj za to, da napravo redno čistimo in vzdržujemo. V primeru, da pustimo, da ostane nečista, vlažna, je to idealno okolje, da postane gojišče za razvoj in razmnoževanje bakterij ter plesni.

Čiščenje notranje in zunanje enote klimatske naprave

Za pravilno delovanje klimatske naprave je moramo poskrbeti tako za notranjo kot zunanjo enoto. Pri notranji enoti je pogosto potreba po čiščenju zračnih filtrov, ki jih je potrebno čistiti vsaka dva tedna. Velikokrat se zgodi, da najmanj pozornosti namenimo prav zunanji enoti klime, kar pa je pogosta napaka. Zunanja enota klimatske naprave je ves čas (če jo pred tem ne zaščitimo primerno) izpostavljena različnim zunanjim vplivom – vremenskim razmeram (dež, sneg, vročina…) ali drugim zunanjim dejavnikom (poškodbe). Zato je potrebno redno kontrolirati v kakšnem stanju je naša naprava; da če je potrebno, odstranimo kakšno listje, sneg, očistimo prah in podobno. Priporočamo, da zunanjo enoto v izogib neprijetnostmi dobro zaščitimo. Priporočljivo je namestiti nadstrešek, ki ščiti enoto pred dežjem, sončnimi žarki in umazanijo.

Samostojno čiščenje klimatske naprave

Vedno, ko se lotimo čiščenja klimatske naprave jo izključimo iz električne napeljave. V primeru, da ne vemo kje je naprava priklopljena, je najboljše, da v tem primeru izklopimo varovalko na katero je klimatska naprava priključena. Priporočamo tudi, da se za čiščenje klime, zlasti v vročih poletnih dneh, odločimo pozno popoldne, ko se zunanje temperature malo znižajo in se takrat potreba po uporabi klime zmanjša.

Čistila za čiščenje klime

Pri samem čiščenju zunanje enote je dobro, da uporabimo tudi čistila, ki delujejo kot antikorozijsko sredstvo, kar bo pripomoglo poleg očiščeni napravi, tudi k vzdrževanju le-te. Čistila morajo biti blaga in klimatske naprave nikakor ne čistimo z razredčili, bencinom, polirnimi masami ali insekticidi, saj bi to enoto lahko poškodovalo.

Za učinkovito očiščeno zunanjo enoto, je pri postopek čiščenja dobro, da odstranimo ohišje klimatske naprave, saj le tako lahko dostopamo do ventilatorja, kondenzatorja, ki ga je tudi potrebno očistiti. Seveda pred tem napravo vseh nečistoč očistimo površinsko. Pri čiščenju za težje dostopne dele (npr. kondenzatorja), lahko uporabimo čistilno sredstvo, ki je namenjeno in prilagojeno prav tovrstnim zahtevam, torej omogočijo dostopnost težje dostopnih delov.

Poleg čiščenja opravite tudi pregled klimatske naprave

Ne smemo pa spregledati dejstva, da je čiščenje zunanje klimatske naprave (zlasti notranjosti naprave) lahko za marsikoga zahtevno opravilo. V tem primeru pa priporočamo, da čiščenje zunanje enote klime prepustimo strokovnjaku, da opravi tovrstno delo. Poleg tega pa lahko ta čas čiščenja izkoristite in namenite še splošnemu pregledu klime, ki je prav tako pomembno za njeno vzdrževanje. Kot smo že omenili, je reden servis s strani pooblaščenega serviserja zelo priporočljiv. Ko pa med letom sami skrbite za redno čiščenje, je pomembno, da se držite napotkov v navodilih, ki ste jih dobili, ko ste kupili klimatsko napravo. V tem primeru bo klimatska naprava lahko dolgo delovala brezhibno, v svoji največji zmogljivosti in tako poskrbela za naše dobro počutje in zagotovila pogoje za zdravo okolje.

Na koliko časa je potrebno polniti hišno klimo in zakaj?

Klimatska naprava je danes nepogrešljiv produkt vsakega doma ali delovnega okolja. S svojim delovanjem nam nudi prijetno bivanje, svežino zraka in temperaturo, ki nam najbolj ustreza. Da bo klimatska naprava vedno delovala v svoji najboljši zmogljivosti, pa moramo poskrbeti, da za njo ustrezno skrbimo in jo redno vzdržujemo. Poleg čiščenja, je zelo pomembno, da klimo tudi polnimo s hladilnim plinom, saj s tem skrbimo, da bo naprava učinkovito ter pravilno delovala.

Priporočen redni servis (kamor sodi tudi polnjene klime s hladilnim plinom) za gospodinjske klimatske naprave je vsaj enkrat na leto. Najbolj priporočljivo je, da to opravimo pred začetkom poletne sezone. Pri večjih klimah, ki delujejo neprestano – torej 24ur/dan, pa je treba servis in vzdrževanje opraviti 3-4krat na leto. Ne glede na to, ali govorimo o klimatskih napravah, ki jih uporabljamo v gospodinjstvu, za osebne namene ali so to klime, ki jih uporabljamo v poslovnih prostorih, firmah, je potrebno za njihovo vzdrževanje skrbeti redno.

Za učinkovito očiščeno zunanjo enoto, je pri postopek čiščenja dobro, da odstranimo ohišje klimatske naprave, saj le tako lahko dostopamo do ventilatorja, kondenzatorja, ki ga je tudi potrebno očistiti. Seveda pred tem napravo vseh nečistoč očistimo površinsko. Pri čiščenju za težje dostopne dele (npr. kondenzatorja), lahko uporabimo čistilno sredstvo, ki je namenjeno in prilagojeno prav tovrstnim zahtevam, torej omogočijo dostopnost težje dostopnih delov.

Poleg čiščenja opravite tudi pregled klimatske naprave

Ne smemo pa spregledati dejstva, da je čiščenje zunanje klimatske naprave (zlasti notranjosti naprave) lahko za marsikoga zahtevno opravilo. V tem primeru pa priporočamo, da čiščenje zunanje enote klime prepustimo strokovnjaku, da opravi tovrstno delo. Poleg tega pa lahko ta čas čiščenja izkoristite in namenite še splošnemu pregledu klime, ki je prav tako pomembno za njeno vzdrževanje. Kot smo že omenili, je reden servis s strani pooblaščenega serviserja zelo priporočljiv. Ko pa med letom sami skrbite za redno čiščenje, je pomembno, da se držite napotkov v navodilih, ki ste jih dobili, ko ste kupili klimatsko napravo. V tem primeru bo klimatska naprava lahko dolgo delovala brezhibno, v svoji največji zmogljivosti in tako poskrbela za naše dobro počutje in zagotovila pogoje za zdravo okolje.

Polnjenje klime s hladilnim plinom

Pri polnjenju klimatske naprave s hladilnim plinom, je najprej pomembno, da se opravi pregled hladilnega sistema. Zaradi specifikacij posameznih naprav je priporočljivo, da tovrstno delo opravi strokovnjak. V primeru, da se ugotovi, da je potrebna menjava plina v klimatski napravi, mora serviser uporabljeno hladilno sredstvo prečrpati v za to namenjeno posodo, s čimer se zagotovi, da je plin varno shranjen. Po potrebi se plin menja ali pa se ga le dopolni v klimatsko napravo. Po opravljenem postopku se ponovno preveri tlak plina v napravi. S tem se preveri ali je sistem napolnjen po navodilih s strani proizvajalca klimatske naprave.

Pomanjkanje plina povzroča v večjo porabo

Učinkovitost delovanja klime se z večletno uporabo zmanjša, poveča pa se poraba energije za njeno delovanje. Povečanje porabe energije pa je najpogostejši vzrok v pomanjkanj hladilnega plina v sistemu. Le-ta s časoma počasi pronica v okolje, zato je potrebno, da potencialno puščanje hladilnega plina iz sistema, serviser s tako imenovanim freonskim testerjem to preveri.

Poskrbite tudi za reden servis klime

Redni servis klimatske naprave vključuje zunanji pregled naprave in njenih napeljav, nadzor vijačnih spojev. Pregled torej vključuje nadzor tlaka hladilnega plina in po potrebi polnjenje le-tega. Strokovnjak tudi poskrbi za čiščenje klimatske naprave, torej, čiščenje zračnih filtrov, čiščenje in dezinfekcijo toplotnega izmenjevalnika, dezinfekcijo uparjalnika, pregled in čiščenje zbiralnika za odtoka kondenza iz notranje enote, kontrolo temperature izpihanega zraka notranje enote, hladilnega sistema. Pregleda se tudi delovanje elektromotorjev, kompresorja, ventilatorja in loput klime, delovanje elektronske regulacije, čiščenje maske in pokrova notranje enote. Če je potrebno se zamenja tudi baterija v daljinskem upravljalniku. Opravi se tudi splošno testiranje klimatske naprave.

Povzetek

Kot smo že omenili, se učinkovitost klime sčasoma zmanjša in v primeru, da za vzdrževanje klime ne skrbimo redno, le-to vpliva tudi na porabo električne energije in s tem nastane nepotreben in dodaten strošek. Zato je zelo pomembno, da spremljamo prisotnost hladilnega plina in na podlagi tega tudi ustrezno reagiramo.

Potrebno se je tudi zavedati, da so posamezni deli klime lahko gojišče za različne bakterije, lahko se ustvari plesen in podobno. Posledica le-tega je zatohel, neprijeten von, zato je poleg polnjenja klimatske naprave, pomembno, da za njo tudi skrbimo z rednim čiščenjem in dezinfekcijo notranje in zunanje enote.

Da se izognemo vsem omenjenim neprijetnostmi, ki smo jih omenili v članku, je priporočen servis klimatskih naprav, ki se uporabljajo v gospodinjstvu, vsaj enkrat na leto, medtem, ko za klime, ki so neprestano v delovanju in se največkrat nahajajo v kakšnih večjih podjetjih, pa minimalno dva krat na leto.

<
This site is registered on wpml.org as a development site.