fbpx

Pretplatite se na e-vijesti

Zakaj električne polnilnice

Ob nakupu novega električnega ali hibridnega je smotrno poskrbeti tudi za ustrezno možnost polnjenja doma. Lahko si omislite enostavno prenosno električno polnilnico ali pa se odločite za kakovostno rešitev v obliki stenske polnilne postaje. V našem podjetju vam nudimo kakovostne rešitve na področju el. polnilnic. Prav tako lahko ponudimo rešitve za podjetja in rešitve v primeru postavitve javnih polnilnic.

Na kaj morate biti pozorni pri domačih polnilnicah za električne avtomobile?

Polnjenje akumulatorja električnega avtomobila doma ni enako, kot če bi ga priklopili v gospodinjsko vtičnico. Po eni strani ti niso namenjeni velikim količinam električne energije za dolgotrajno uporabo; po drugi strani polnjenje baterij za električnih avtomobile traja zelo dolgo. Primerneje je namestiti tako imenovano stensko polnilnico, ki baterijo vašega električnega vozila oskrbi bistveno hitreje.

Zahteve za namestitev stenske polnilnice

Stenske polnilnice zahtevajo napajanje s trifazno izmenično napetostjo. Če v bližini načrtovane polnilne postaje ni ustrezne povezave je potrebno poskrbeti za ureditev ustreznega priključka (po potrebi se je potrebno obrniti na lokalno podjetje za oskrbo z energijo) in poskrbeti za vgradnjo instalacije do lokacije električne polnilnice. Priključek mora biti nameščen čim bližje vozilu, ki se polni, na višini približno 1 m do 1,5 m nad tlemi. Glede na obstoječo hišno inštalacijo in želeno električno vozilo je treba upoštevati naslednje parametre: moč polnjenja stenske polnilne postaje, moč polnjenja vozila, vrsta vtiča, primernost stenske polnilne postaje za uporabo na prostem.

Moč polnjenja

Moč polnjenja je odvisna od vgrajenega polnilnika v električnem vozilu.  Vrednosti za moč polnenja odvisno od modela vozila znaša od 2,3 do 22 kW.

Izračun časa polnjenja

Čas polnjenja (h) = kapaciteta baterije (npr. 40 kWh)/moč polnjenja (npr. 7,2 kW).

Izračun dosega (km)

Doseg (km) = kapaciteta baterije (npr. 40 kWh)/poraba električne energije (npr. 13 kWh/100 km) * 100

Kako dolgo traja polnjenje preko domače polnilnice?

Doseg (km) = kapaciteta baterije (npr. 40 kWh)/poraba električne energije (npr. 13 kWh/100 km) * 100 Čas polnjenja je odvisen od moči polnjenja. Doma se običajno uporabljajo polnilne postaje z močjo od 3,7 do 22 kW.

Vse električne avtomobile lahko sicer polnimo tudi preko hišne šuko vtičnice, le da smo pri tem omejeni na največjo moč šuko vtičnice, ki je približno 3,5 kW. V primeru polnjenja  baterije, ki ima 24 kWh (vozila prejšnje generacije renault ZOE, VW e-Golf, Nissan Leaf) in smo jo skoraj spraznili, traja polnjenje približno 7 ur (izračunano: 24/3,5). Novejša vozila  imajo vgrajene večje baterijo (ca 40 kWh) pa se na domači šuko vtičnici polnijo znatno dlje – cca 11-12 ur, povsem izpraznjeno Teslo S pa bi preko šuko vtičnice polnili kar 24 ur.

Primer na najnovejšem vozilu Renault Twingo (baterija 21,3 kWh, maksimalna moč polnjenja: 22kW):

Polnenje

Max. moč

Moč

Čas polnjenja

Indeks hitrosti polnjenja

dom. šuko (2.3 kW)

230V / 1x10A

2.3 kW

11h00m

12 km/h

1-faza 16A (3.7 kW)

230V / 1x16A

3.7 kW

7h00m

19 km/h

1-faza 32A (7.4 kW)

230V / 1x32A

7.4 kW

3h30m

39 km/h

3-faze 16A (11 kW)

400V / 3x16A

11 kW

2h30m

54 km/h

3-faze 32A (22 kW)

400V / 3x32A

22 kW

1h15m

100 km/h

Primerjava jasno pokaže, da je smotrna odločitev za nakup domače stenske polnilnice, ki preko trifaznega priključka omogoča znatno hitrejše polnjenje vozila.

Kako se razlikujejo tipi vtičev?

LOČIMO VEČ VRST VTIČEV:

Polnjenje z izmeničnim tokom (AC):

  • vtič Type 1 (predvsem azijske znamke)
  • vtič Type 2 (evropske znamke)

Polnjenje z enosmernim tokom (DC):

  • vtič CHAdeMO (evropski standard)
  • vtič CCS (azijski standard)

Možnosti za električno napajanje za električno polnilno postajo?

Za oskrbo z električnim napajanjem imate na voljo dve možnosti:

  • preko obstoječega ponudnika električne energije
  • namestitve fotovoltaičnega sistema (sončna elektrarna)

S fotovoltaičnim sistemom lahko proizvajate lastno solarno električno energijo in tako prihranite pri stroških za elektriko. Višek solarne električne energije se odvede neposredno v električno vozilo ali v električno omrežje vašega distributerja, oz. se lahko odvede tudi v hranilnik električne energije.

Se zanimate za izgradnjo električne polnilnice za vaše vozilo ? Nudimo vam rešitve na področju e – mobilnosti od svetovanja, ogleda objekta, načrtovanja, priprave ponudbe in montaže.

Kontaktirajte nas ali pa izpolnite spodnji kontaktni obrazec z osnovnimi podatki za pripravo ponudbe za električno polnilnico.

 

<
This site is registered on wpml.org as a development site.