fbpx

Pretplatite se na e-vijesti

Več o sončnih elektrarnah

Fotovoltaika

Beseda fotovoltaika izvira iz grške besede »phos«, ki pomeni svetlobo, in besede »volt«. Fotovoltaična oziroma fotonapetostna pretvorba tako pomeni neposredno pretvarjanje svetlobne energije sončnega sevanja v električno energijo. Za obratovanje sončne elektrarne ni potrebna toplota, potrebna je svetloba. Torej je svetloba vir energije za fotovoltaični sistem. Količina električne energije je odvisna od intenzitete sončnega sevanja. To pomeni, da je lahko na oblačen dan, ko ne sije sonce, še vedno dovolj svetlobe za proizvajanje elektrike.

Sestava sončnih elektrarn

Osnovni elementi sončnih elektrarn so sestavljeni iz dveh sklopov. Prvega predstavljajo sončni fotonapetostni moduli, ki pretvarjajo elektromagnetno valovanje sonca v enosmerni električni tok in napetost (sončne celice). Drugi sklop sestavljajo elektroenergetski elementi, namenjeni uporabi proizvedene električne energije za posamezne namene. Mednje spadajo: razsmerniki, nosilna konstrukcija, priključni kabli, DC- in AC-spojišča, regulatorji, akumulatorji, stikalne in zaščitne naprave ter ostali inštalaterski material.

Prednosti sončnih elektrarn

Sončna elektrarna je sistem, ki izkorišča obnovljivi vir energije in ne onesnažuje okolja. Sistem ne onesnažuje okolja, deluje tiho in potrebuje minimalno vzdrževanje, omogoča nam zmanjšanje računa za elektriko. Proizvedeno elektriko lahko uporabimo za električno ogrevanje (toplotna črpalka, IR paneli, električno talno gretje, ogrevanje vode …), hlajenje, polnilnice za električna vozila, gospodinjske naprave in aparate. Višek proizvedene elektrike lahko tudi shranite v hranilniku električne energije.

Velikost sončne elektrarne

Osnova za določanje velikosti sončne elektrarne je letna poraba električne energije v posameznem gospodinjstvu. Pri izračunu velikosti je potrebno upoštevati tudi morebitne bodoče načrte glede povečanja porabe električne energije (npr. el. polnilnice za vozila, toplotne črpalke …). Za 1 kW električne energije potrebujete od 6 do 7 kvadratnih metrov površine. Količina električne energije: 1 kW inštalirane moči na leto proizvede 1000 kWh, pri sončnem sevanju 1000 W/m2. Za Slovenijo so zbrani podatki o povprečnem sončnem sevanju med 900 W/m2 in 1200 W/m2.

Subvencije in povračilo investicije

Eko sklad nudi za sončne elektrarne različne oblike pomoči v obliki subvencij, ki zmanjšajo začetni strošek investicije. Po strokovnih ocenah se investicija v domačo sončno elektrarno povrne v obdobju 7 do 8 let, pri tem je potrebno upoštevati, da je življenjska doba sončne elektrarne vsaj 30 let.

Se zanimate za izgradnjo sončne elektrarne ? Nudimo izgradnjo sončnih elektrarn na »ključ« in poskrbimo za celoten postopek od ogleda objekta, svetovanja, načrtovanja, priprave ponudbe, izgradnje in montaže. 

Kontaktirajte nas ali pa izpolnite spodnji kontaktni obrazec z osnovnimi podatki za pripravo ponudbe za sončno elektrarno.

<
This site is registered on wpml.org as a development site.